zaterdag 21 november 2015

3KA: Sprookjes: een houten pop die tot leven komt en een broer en zus die in een peperkoekenhuisje terecht komen: Weet jij over welke twee sprookjes wij hebben geleerd?

Goed geraden, ons eerste sprookje was natuurlijk Pinokkio!
We luisterden naar het verhaal van Pinokkio en leerden Geppetto, Japie Krekel, Figaro de kat, Cleo de vis en de blauwe fee kennen. 
In de klas gingen we net zoals Geppetto in onze timmerhoek aan de slag, we speelden ook hamertje tik! 

Boven speelden we met verschillende handpoppen verhalen na. Naast Pinokkio kwamen er nog vele sprookjes aan bod. Zo zag en hoorde ik ook Roodkapje en de boze wolf ten tonele verschijnen. 

De juf maakte enkele knijpkaarten van Pinokkio waarbij we moesten puzzelen, de juiste schaduw zoeken en tellen. 

We zongen het lied 'Haha Pinokkio' uit de musical, sommige kinderen kende dit lied al een beetje en zongen dan ook enthousiast mee!

We knutselden allemaal een Pinokkio die zijn armen en benen kon bewegen. We knipten deze helemaal zelf uit, hiervoor concentreerden we ons super goed! 

We maakten ook allemaal een Pinokkio-hoedje: zien we er niet lief uit? 

Als afsluiter keken we samen met de andere 3de kleuterklas naar de film van Pinokkio. Het was een heel spannende film maar we vonden het leuk dat Pinokkio op het einde een echte jongen werd! 

Deze week kwam 'Hans en Grietje' aan bod! We deden super veel leuke dingen: 
- onze poppenhoek was veranderd in een peperkoekenhuisje
- onze zandtafel werd het bos van Hans en Grietje met veel bomen. Met kiezelstenen maakten we de weg naar huis na en natuurlijk mocht het peperkoekenhuisje niet ontbreken. 
-we schreven vele woordjes na uit het verhaal met woordkaartjes: kooi, broodkruimel, kiezelsteen, snoepstok, oven, peperkoekenhuis, kippenbotje,...
-We maakten zelf snoepstokken met pijpenragers en parels, opgelet volg het patroon van de opdrachtkaart! 
-We leerden een leuk liedje over Hans en Grietje. 
-We schilderden het bos van Hans en Grietje na en vouwden en knipten vervolgens het peperkoekenhuisje: 

-We speelden het Hans en Grietje spel: 'Knibbel knabbel Knuisje wie knabbelt er aan mijn huisje?'
De kleuters moesten gooien met de dobbelsteen en evenveel stapjes zetten op het spelbord. Het spelbord gaf aan welke kleur van snoepje je van het dak of de muren van het huisje mocht nemen. Maar niet alle snoepjes waren goed!!! Als de heks uit het huis sprong, moest je het snoepje terug op het huis steken. Er waren ook vakjes op het spelbord waarbij we een snoepje mochten nemen van een ander kindje, onze kapoenen gingen hier goed mee om! Deelnemen is dan ook belangrijker dan winnen :)! 
-Gisteren maakten we zelf een peperkoekenhuisje: dat vonden de kapoenen wel super leuk om te doen! 

Volgende week werken we in de klas rond SCHOENEN, in aanloop naar Sinterklaas! Vergeet jullie schoenen niet mee te brengen.

Vele groetjes en een fijn weekend
Juf Sofie en de kapoenen van de pompomklas! Welkom bij Kleuters Kallo