vrijdag 25 september 2015

1KA Rikki. Aya en Octopus veilig in het verkeer.

Hallo allemaal,
 
dat Jules dit schooljaar enkele vriendjes op bezoek krijgt, was voor ons al vlug duidelijk. Vorige week zat er een konijn met een slap oor bij Jules in de klas. Rikki is zijn naam wisten enkele kleuters te vertellen. Samen met Rikki hebben we wat meer gewerkt rond vriendjes/anders zijn, maar toch ook hetzelfde! Al de konijnen lachen Rikki steeds uit tot Rikki aan alle konijnen vraagt om een wortel mee te brengen en een stuk touw. Wat er dan gebeurd, vraag je maar even aan je kapoen. Het staat wel vast dat Rikki vrienden wordt met alle konijnen! We bekeken onszelf even : ander haarkleur, andere kleur van ogen, groot - klein, andere huidskleur, ...
 

Na de kennismaking gingen we zelf aan het werk. We konden kiezen Rikki uit een doos maken of op een blad papier. Schilderen, stempelen, knippen en op kleven in de getekende broek van Rikki.


Het bereikte eindresultaat : allemaal fiere gezichten die pronken met hun eigen Rikki!!

 
De week maakten we kennis met Aya (ook al gekend door jullie kapoenen) en Octopus. Octopus was wel iets gek vonden de kleuters. Een ronde kop en zoveel poten...niet zo gemakkelijk om daar mee te kunnen wandelen, Juf?!
We vonden het zeker en vast fijn om onze eigen zebrapaden te schilderen voor in de klas. Dus enkele grote stukken karton, verf en verfborstels. Voila, enkele minuten later :) lagen onze zebrapaden te drogen. Elke dag opnieuw keken/luisterden we goed of er geen auto/brommer/bus/trein/fiets. Jaja, die reden soms opeens door onze klas!


Toen werd het tijd voor op stap te gaan en te gaan oefenen op de straat. Door het park gingen we op zoek naar echte zebrapaden. Vlug gevonden, maar er op oversteken was voor sommige kapoenen nog even oefenen. Op het voetpad was het soms wat zoeken want soms staan er borden in de weg, of zijn er paaltjes, of wordt het plots wel eens heel smal op het voetpad.
Na een zoektocht en flink geoefend hebben moesten we de Octopus nog vinden! Kijk maar of we hem gevonden hebben?!
We leerden ook het speelliedje van Aya beluisteren, een versje over een egeltje, verhalen met Octopus die ons heel veel leerde over het verkeer op de straat. Wat we zeker geleerd hebben, is dat je rustig op het voetpad moet wandelen, een fluohesje moet aan hebben, een fietshelm wanneer je gaat fietsen, enz.
Maar heel belangrijk is toch wel dat je steeds goed moet blijven opletten en luisteren/kijken ook al wandel je op een voetpad!!


Niet te vergeten dat het ondertussen ook nog de Week van de kleuter was! Dus tijd om eens klasje wissel te doen. De kapoenen uit de gele klas kwamen spelen in de rode klas en omgekeerd.


Voor nog meer avonturen neem je best eens een kijkje bij de foto's!

Volgende week leren we over "fruit". Onze uitstap naar de boomgaard staat vast, info in het mapje.

Een fijn en zonnig weekend toegewenst!
Tot maandag,
Juf Katrien

Welkom bij Kleuters Kallo