zondag 20 maart 2016

3KLa Als de LENTE komt in 't land...

... Geven wij elkaar de hand.
Doe een stapje hier, doe een stapje daar.
Draaien in het rond en klappen maar !
Rechter hand, linker hand,
Draaien in het rond...
Want de lente is in 't land !!!

Vorige week werden we enorm verrast door een ...
KIP !

Het was niet zomaar een kip, het was de HEN van boer Teun die op zoek was naar een geschikte BROEDPLAATS ! Ze had WARMTE nodig, een ZACHT nest en aangenaam gezelschap. En waar vindt ze dat ? In onze 3de kleuterklas natuurlijk !
Dus hebben we de opdracht om goed voor haar te zorgen ! Joepie !
En wie weet... krijgt ze wel een schattig KUIKENTJE 
en wordt papa HAAN super fier !
(Dank je wel Wout voor het lekker warme STRO !)

Ook op onze TALENTENeilanden krijgen we 
de LENTEKRIEBELS te pakken :
BEELDEILAND :
- Met een ballon, koudlijm en gescheurde kranten maken we een leuke PAASMAND... want wij verwachten binnenkort... de PAASHAAS ! Met sponzen of met onze handen geven we de mand een LENTEKLEUR of een PASTELKLEUR. 

- We tekenen een HEN, een HAAN en een KUIKENTJE op de boerderij m.b.v. een STAPPENPLAN. Wauw !

FIJNEILAND :
- We versieren onze LENTEBOOM in de klas met grote eieren. We versieren ze mooi met SCHRIJFPATRONEN ! Knap hoor !

TAALEILAND :
- Met MAGNETEN zoeken we de juiste BEGINLETTERS van onze kuikentjes. Herkennen we de letters ? Wie heeft er als eerste al zijn LETTERS ?

DENKEILAND :
- We spelen een SPEL met EIEREN en de wijzerplaat. Goed TELLEN ! Misschien komen er eitjes bij of verdwijnen er terug eitjes. Wie heeft als eerste 12 eitjes in zijn eierdoos ? Gewonnen !!!!!
- In een voelbak vol MAÏS zoeken we naar dopjes met CIJFERS. Wie heeft als eerste zijn 'bingo'-eitjes helemaal vol gelegd ? Wie kan het aantal bolletjes goed tellen en bij het juiste cijfer op het ei leggen ? 
- We TELLEN elke dag de EITJES van Dottie, onze kip. We houden onze telling bij op een staafdiagram.

SAMENEILAND :
- We spelen zelfstandig nieuwe spelletjes. 
We kiezen een spelleider, tellen af wie er mag beginnen en ...spelen maar ! Spelletjes : 'Kip, ik heb je' - Spel om de meeste kippen te verzamelen (goed tellen en inzicht krijgen in het afsluiten van een kippenhok) - 'Kipje, erger je niet' (vooruit tellen en terugtellen) - Wormen spel (meeste wormen verzamelen door tactisch te denken)


BEWEEGEILAND :
- We schuiven met houten schijfjes in de poortjes van het KIPPENHOK. Met het scoreblad tellen we de punten. Wie heeft de meeste punten ?

MUZIEKEILAND :
- We zingen en dansen samen met een vriendje ons lentelied 'Als de lente komt in ' t land'

WERELDEILAND :
- We zoeken zelfstandig op welke dieren er uit een EI komen. Er worden EIEREN waargenomen van een HEN, een STRUISVOGEL, een KWARTEL, een EMOE.
- Via de computer kijken we naar de geboorte van een KUIKEN, SLANG, SCHILDPAD. Hoe we een kuiken uit het ei kunnen helpen wanneer het verkeerd aanpikt, weten wij nu ook !

Verder kregen we terug de puzzelkriebel te pakken en maakten we 'boerderijpuzzels', we weefden een tapijtje voor in het hok met papier, we bouwden met magneten verschillende modellen van hokken, luisterden naar leuke verhalen over KIPPEN, we brachten een bibliotheekbezoek en wandelden langs het park om de lenteverschijnselen waar te nemen en ...
we GENOTEN van de EERSTE ZONNESTRAALTJES in onze tuin !


Volgende week hopen we dat Dottie goed gebroed heeft... 
zullen er kuikentjes zijn ?

Tot morgen !
Lieve groetjes, 
jullie enthousiaste kleuter en juf Natasja
Welkom bij Kleuters Kallo