woensdag 29 januari 2014

3KLa En mijn vogel...

heeft een bek die doet KWEK KWEK KWEK
Als hij kwaad is draait zijn nek
van je KWEK KWEK KWEK
Laat hem zaadjes pikken
daar zal hij van verdikken
PIK PIK PIK !
 

PomPom had foto's van zijn dierenvrienden meegebracht. Het was al een tijdje geleden dat hij sommige dierenvrienden had gezien! Waar zijn ze ? We sorteren de dieren in drie groepen. De reizigers (= de trekkers), de dieren met een winterslaap en de dieren die bij ons blijven (=blijvers). Voor deze laatste groep gaan we goed zorgen ! Een lekkere appel stoppen we vol met heerlijke zaadjes ! Nauwkeurig tussen duim en wijsvinger namen we de zaadjes vast en prikten we ze in de appel. Wat een fijne motoriek ! Met behulp van een ladder hingen we alle appels keurig in een boom. Hoera !
 
 
Op onze meegebrachte lege brikken tekenden we 4 ramen in de vorm van onze deur (=rechthoek), we knipten deze heel goed uit. Met onze nieuwe scharen lukte het ons zeer goed om in stof te knippen ! Wauw !
 
 
 De reepjes stof draaiden we rond de 'paaltjes' van ons voederhuis. Met heel wat lijm en af en toe enkele nietjes zat alles netjes vast ! Want.. een voederhuis moet tegen regen én wind kunnen...dus... probeerden we er nog een dakje op te maken. Dat hebben jullie weeral knap gedaan ! Onze pimpelmezen, roodborstjes, eksters, koolmeesjes, bosduiven,... zullen jullie heel dankbaar zijn ! Ook op ons terras staat een voederhuis klaar ! Zo kunnen alle vogels dichterbij komen én kunnen we ze goed bekijken en in het 'vogelboek' opzoeken welke vogel we zien !
 
Omdat het in ons land niet écht wil winteren... zochten we op de wereldbol plaatsen waar het wel écht koud is ! Op de noordpool hebben de ijsberen het erg naar hun zin en op de zuidpool genieten alle pinguïns. Maar... vallen deze dieren dan niet van onze aarde ? Tijd om de magneetdoos boven te halen ! We experimenteren met tal van soorten magneten !
 
En wat doen wij als we het koud hebben ? En als we het warm hebben ? We 'lezen' pictogrammen en sorteren deze bij de zon (WARM) of bij de sneeuwman (KOUD). Vb. We gaan sneller fietsen => als we het koud hebben (KOUD), we nemen een koude douche => als we het te warm hebben (WARM),...
We spelen gezelschapspelletjes rond 'TEGENSTELLINGEN' : koud-warm, dik-dun, jong-oud, bol-vlak, voorkant-achterkant,...
 
En als we het koud hebben...
dragen we lekkere warme kleren gemaakt van WOL !
LOL met WOL !
 
Waar komt WOL vandaan ? Hoe krijg je van schapenwol mooie lange gekleurde draden ?
En wat kunnen we met deze zachte draden allemaal doen ?
METEN, KNIPPEN, KNOPEN, VETEREN, KLEVEN,....RIJGEN,... WEVEN,.....én .... 'FLOSJES' maken !
Wat een plezier in de 3de kleuterklas !
 
 
Maar wat doen die gekke grote rollen uit kippengaas in de klas ?
Wordt dit een harnas ? Gaan we kippen verzamelen ?
Of... kunnen we daar ook in WEVEN ?
 
 
Eerst maakten we de rollen super stevig met LIJM en KRANTENPAPIER ! Joepie ! Wat is dit leuk ! Na enkele dagen waren ze goed droog én hard !
 
 Dus... klaar voor mooie kleurtjes !
 
Iedereen en ook PomPom had ondertussen heel wat stofjes en wol verzameld. (DANK JE WEL allemaal) De stofjes werden in reepjes gescheurd... en dan WEVEN maar !
Wat een kleurrijke......... Ssssttttt !
We gaan het nog niet verklappen.... want binnenkort is er hier ergens...
 FEEST !
 
Op de noord- en zuidpool is er ijs,... zeer glad ijs ! Ook wij gaan glijden op het ijs ! Met onze beide handen in de verf op een goed glijdende tafel ! Joepie voor even zijn wij de ijsberen én pinguïns ! We tekenen én schrijven leuke afbeeldingen en schrijfpatronen in de verf. We maken er een afdruk van !
Ook vierden we juf Annemie (onze sportjuf) haar 50ste verjaardag met de hele school ! Er stonden enkele uitdagingen te wachten voor haar !
 
Verder oefenden we nog met liedjes en versjes, genoten we van gezellige verhaaltjes, speelden we met z'n allen leuke spelletjes, kwamen de letters W, K, IJ en V aan bod en nog zoveel meer.
 
 
Zoals elke week waren er ook 'jufje wissel'-namiddagen. Leuk !
 
 
Welke woorden zetten we in de kijker :  zacht - hard, warm - koud,...(heel veel tegenstellingen !!!), weven, noordpool, zuidpool, magneet, stof, doek, wol, voederhuis, voederappel, zaadjes, pikken !
 
We doen nog even verder met WOL...
want we hebben GROTE LOL !!!
 
Vele verwarmende groetjes vanuit 3 KL a !!!
 
Welkom bij Kleuters Kallo